ma 11. joulukuuta 2017 08.59.00

Toimi näin, kun sinun pitää jarruttaa liukkaalla äkillisesti

Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi neuvoo, mitä tarvitaan liukkaan kelin ajoon ja äkkijarrutuksiin:

1. Asenne

Ota oikea asenne. Liukkaalla kelillä matka kestää pidempään kuin sulan kelin aikaan.

2. Kokeilu

Kokeile tien tai pihan liukkautta jo autoon mennessäsi. Jos pystyssä pysyminen kävellen on vaikeaa, todennäköisesti liukkaus haittaa myös ajamista.

3. Kytkin

Kun sinun pitää jarruttaa nopeasti, paina jarrupoljinta voimakkaasti ja paina kytkin pohjaan.

Jos autossasi on ABS-jarrujärjestelmä, tiedät sen kytkeytyneen päälle, kun kuulet jarruttaessasi kolinaa ja jarrupoljin tärisee jalkasi alla. ABS-jarrujen ansiosta pysyt ohjaamaan autoa tehokkaankin jarrutuksen aikana.

Kun ABS-järjestelmä kytkeytyy päälle, se on aina merkki siitä, että olet tehnyt ennakointivirheen. Aloita jarruttaminen seuraavalla kerralla aikaisemmin.

4. Jarrupoljin

Jos autossasi ei ole ABS-jarruja, pyörät lukkiutuvat voimakkaassa jarrutuksessa. Tällöin auto ei tottele ohjausta. Jos haluat ohjata, nosta jarrupoljin ylös.

5. Nopeus

Valitse sopiva tilannenopeus ja ennakoi tilanteita riittävän ajoissa. Älä aja ylinopeutta.

6. Mutkat

Aja talvella kaarteisiin hitaammin kuin kesällä. Tämä siksi, että talvella kitka on huonompi kuin kesällä. Kuljettaja muuttuu matkustajaksi, jos nopeutta on liikaa.

7. Huolla

Pidä autosi kunnossa ja huolla sen säännöllisesti, sillä auton kunto vaikuttaa sen ajo-ominaisuuksiin.

Huolehdi, että renkaat ovat hyvät ja urasyvyys riittävä. Suositeltu urasyvyys on vähintään 6 mm. Kuluneet renkaat pitää vaihtaa jo keskellä talvea.

8. Nastat

Huomioi, että nastarenkaat jarruttavat parhaiten, kun tie on jäinen. Jos autolla on liikuttava kelillä kuin kelillä, nastarengas on parempi vaihtoehto.

9. Kitkat

Kitkarenkaat puolestaan jarruttavat parhaiten, kun tie on sula. Jos sinulla on kitkarenkaat, sinun pitää kuljettajana ennakoida tilanteita aikaisemmin kuin jos allasi olisivat nastarenkaat.

10. Turvatekniikka

Kun hankit uutta autoa, harkitse autoa, jossa on ajamisen turvallisuutta lisäävää tekniikkaa. Tosin turvallinenkaan auto ei takaa turvallista matkaa, jos olet kuljettajana astuuton.

Lue alkuperäinen juttu täältä.

Juttu julkaistiin Aamulehdessä ensimmäisen kerran 11. marraskuuta 2011.