ti 22. marraskuuta 2016 22.45.00

Suomen autokoululiiton lausunto 18.11.2016

Autokoululiitto ehdottaa

• Liikenneturvallisuuden painoarvon tulee olla tärkein asia ajokorttisäännösten uudistamisessa. Tätä tukee myös juuri lausunnolle tuleva valtioneuvoston periaatepäätös tieliikenneturvallisuuden parantamisesta.

• Kuljettajakoulutus on laajin ja kattavin liikennekasvatusmuoto Suomessa. Koulutuksen tärkeänä tavoitteena tulee olla uusien digitaalisten ja kustannustehokkaiden oppimismenetelmien jatkuva kehittäminen.

• Opetuksen vaiheistusta voidaan kehittää, mutta pian tutkinnon jälkeen annettava syventävä opetus parantaa tutkitusti liikenneturvallisuutta ja vähentää riskiä kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä.

• Opetuslupaopetuksen harmaa talous on karsittava kytkemällä opetuslupa sukulaissuhteeseen.

• Järjestelmää tulee kehittää avoimesti kokeilujen ja tutkimuksen avulla.

Lausunto liitetiedostoineen:

- Lausunto

- Liite 1 (Trafin tutkimuksia: Vuoden 2013 B-kuljettajaopetusuudistus)

- Liite 2 (Trafin tutkimuksia: Tiivistelmä vuoden 2013 B-kuljettajaopetusuudistus)

- Liite 3 (Trafin tutkimuksia: Uusien kuljettajien indeksitutkimus. Tyytyväisyys kuljettajaopetukseen ja kokemukset liikenteestä 2013–2015)

- Liite 4 (TUKOS-raportti. Tasapainoinen vai tutkintopainotteinen järjestelmä?)

- Liite 5 (TUKOS-raportin tiivistelmä)